Acupunctuur en de Overgang

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 13:04

De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

De klachten
We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende zijn nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, opgejaagd gevoel,vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Zij moet afscheid nemen van haar jeugdige en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

 

Ook positieven kanten: In de Chinese zienswijze wordt de overgang gezien als de geboorte van "de wijze vrouw". De centrale meridiaan die elke maand zijn energie (bloed) in neerwaartse richting verloor,  gaat in tegengestelde richting stromen en brengt deze voedende energie naar boven, naar hart en hoofd., wat dus ten goede komt aan de mentale en geestelijke kracht van de vrouw. 

 

Wat kan acupunctuur doen?
Binnen de acupunctuur worden overgangsklachten in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie, Jing genaamd. Deze energie ligt opgeslagen in de nieren en is te vergelijken met een batterij. Een acupunctuurbehandeling richt zich dan ook op het goed laten functioneren van de nierenergie. Daarnaast wordt de hormoonhuishouding in balans gebracht. De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen de klachten zich minder vaak voordoen. Vaak worden er ook leefadviezen gegeven, zoals bijvoorbeeld het matig zijn met cafeïne, alcohol, suikers en pittige kruiden bij opvliegers. 

Wanneer u regelmatig een acupunctuurbehandeling ondergaat, zult u merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. 

 

Een nuttige combinatie met acupunctuur is advies op verschillende vlakken van een overgangsconsulent.

Mirelle Eekhoudt, Verpleegkundig overgangsconsulente, werkzaam op verschillende plaatsen in regio Rijnmond.

https://www.mi-elle.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.