Acupunctuur goed alternatief tegen pijn

Gepubliceerd op 30 mei 2019 om 21:04

Regelmatig is in het nieuws dat het gebruik van zware pijnstillers explosief stijgt. Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439 duizend per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne. Zie bron Volkskrant. [1]

 

Wat is oxycodon?
Oxycodon is een sterkere, synthetische variant van morfine (oftewel een opioïde). Het middel onderdrukt pijnprikkels in de hersens. De tabletten of capsules zijn op recept verkrijgbaar onder de namen oxycontin, oxynorm en oxycodon. Bijwerkingen die het vaakst voorkomen zijn sufheid, obstipatie en hoofdpijn. Maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen worden relatief vaak gezien.

 

Opioïdencrisis in Amerika
De laatste tijd zijn veel verhalen, vooral uit Amerika, overgewaaid over de uitermate verslavende werking van oxycodon en andere zware pijnstillers. Een fenomeen dat in de media de 'opioïdencrisis' wordt genoemd. De VS telt inmiddels veel mensen die verslaafd zijn aan zware pijnstillers. Ook zijn er de laatste jaren veel doden als gevolg van opiatenverslaving, zowel door pijnmedicatie als door heroïne.

 

Amerika zet acupunctuur in tegen pijn én medicijnverslaving
Gedurende lange tijd werd acupunctuur met argusogen bekeken door de Amerikanen. Maar na diverse studies wordt acupunctuur steeds vaker ingezet als pijnbestrijding ter vervanging van zware pijnmedicatie. Zo is er een ware run op acupunctuur ontstaan, toen het Providence VA Hospital behandelingen met acupunctuur aanbood aan mensen met chronische pijnklachten. Dat blijkt uit het artikel van U.S.News. [2]

 

Ook een stijging in Nederland
‘De stijging van het gebruik van oxycodon in Nederland komt vooral door de toegenomen aandacht voor het behandelen van pijn’, vertelt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC. ‘Als artsen meer naar pijn vragen wordt de druk om er iets aan te doen ook groter. 

 

Acupunctuur als ondersteuning bij chronische pijn en pijn bij kanker
Het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur publiceerde in juni 2018 een artikel over twee belangrijke reviews. Deze reviews ondersteunen eerdere onderzoeksresultaten naar de verlichting die acupunctuur kan geven bij diverse vormen van pijn. Zie onderaan de links naar het Kenniscentrum.

 

Acupunctuur is natuurlijk en veilig
Acupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om allerlei klachten te verzachten. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Een acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke- en geestelijke klachten door een verstoring van je energiehuishouding ontstaan. Tijdens de behandeling plaatst hij of zij zeer dunne naaldjes op bepaalde plaatsen in je lichaam. Zo wordt je energiestroom gereguleerd en komt je energiehuishouding weer in balans. Je klachten nemen flink af of verdwijnen zelfs helemaal.

 

Wil je meer weten over acupunctuur?
En ben je benieuwd of acupunctuur jou kan helpen bij chronische pijn? Neem dan voor meer informatie contact met mij op.

 

 

Bron [1] Volkskrant d.d. 21-07-2018  [2] U.S. News d.d. 20-02-2018

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.